Tipy pro dokonalé oholení krok za krokem

Holení je součástí běžného života všech mužů. Někdo se holí každý den, někdo jednou týdně. V tomto článku vám představíme jednoduché tipy a rady pro dokonalé oholení.

Muži mají na výběr hned ze dvou možností, jak se zbavovat chlupů. První možností je depilace za pomocí depilačních krémů a vosků. Tento způsob u mužů moc oblíbený není a používá se spíše k depilaci chloupků na obličeji například okolo obočí. Druhou možností je klasické holení za pomocí žiletky. Pokud se k holení žiletkou přistupuje nezodpovědně, holení je spíše na škodu. Pojďme si tedy shrnout základní rady pro dokonalé oholení.

holici-strojek-muhle-r89

1. Správný a ostrý nástroj je základ

Před každým holením je potřeba si uvědomit, čeho chci holením dosáhnout. Holit se můžeme pomocí klasického holícího strojku, shavetty, břitvy nebo třeba zastřihovače. Každý z těchto nástrojů vám poslouží k něčemu jinému. Platí pro ně ale stejné pravidlo, vždy mějte ostrou čepel a pravidelně ji vyměňujte. Holení tupým nástrojem celý svůj holící rituál pokazíte.

2. Pokožku při holení napínejte a používejte kosmetiku na holení

Tím, že pokožku při holení napnete, eliminujete možný zásek břitu či čepele do kůže a čepel tak dokonale po kůži sklouzne. Také je vždy potřeba používat kosmetiku na holení, která změkčuje vousy a značným způsobem tak ulehčuje holení. Jakou kosmetiku na holení zvolit? Jako vždy záleží na osobních preferencích a je potřeba vyzkoušet všechny možnosti. Standardně máme na výběr z těchto možností:

  • Mýdla na holení se skládají z kombinace mýdla a mastných kyselin, které vytváří hutnou pěnu. Ta má za úkol změkčit vousy a připravit je na holení. Zároveň poskytne krémovitý základ, který dovolí břitvě snadno klouzat po povrchu pokožky.
  • Gely na holení jsou skvělé pro ty, kteří mají citlivou pokožku, protože vytvářejí na pokožce bariéru vlhkosti, která pomáhá snižovat podráždění a zarudnutí. Gely jsou také vhodné pro ty, kteří si chtějí například zaholit kontury, jelikož je přes čirý gel vše vidět. Jednou nevýhodou je, že mají tendenci zanášet čepele, a proto je třeba dbát na důkladné čištění po každém použití.
  • Pěny na holení poskytují okamžitou pěnu na rozdíl od gelů. Pokud tedy máte rádi pěnu, je to pravděpodobně dobrá volba. Pěny jsou pro většinu lidí v pořádku, avšak lidem s citlivou pokožkou mohou způsobit podráždění, jelikož obsahují syntetické složky. Ty vytvářejí pěnivý účinek, tím pádem velmi vysušují a s větší pravděpodobností způsobují podráždění pokožky. Také bývají méně šetrné k životnímu prostředí, jelikož se dodávají v nerecyklovatelných obalech s obsahem aerosolu.
  • Oleje na holení se ve srovnání s gely a pěnami texturně zcela liší - samozřejmě vůbec nepění, ale spíše poskytují ochranu tím, že snižují tření břitů. Oleje jsou skvělé pro ty, kteří mají suchou pokožku, protože poskytují hydrataci od začátku až do konce holení a ještě dlouho poté. Výhodou olejů je, že téměř vždy obsahují přírodní složky, takže na svou pokožku nenanášejte nic syntetického nebo vysušujícího.

3. Mokrý ručník

Mokrý, nahřátý ručník vám dokonale otevře póry a usnadní holení. Stejně jako to dělají tradiční holiči. Pokud však nemáte dostatek času, holte se po ranní či večerní sprše, kdy je pokožka z teplé vody jemná a hydratovaná. Častěji se doporučuje holit po večerní sprše, aby se pokožka do rána stihla uklidnit.

4. Kombinace štětka a modlo na holení

Štětka na holení v kombinaci s mýdlem na holení dokáže zázraky. Mýdlo na holení zvětšuje objem vousů a umožňuje důkladnější oholení. Chcete-li vytvořit bohatou pěnu, navlhčete štětku na holení a naneste mýdlo rychlými, opakovanými krouživými pohyby, aby se štětiny štětky dobře obalily.

5. Mějte správný gryf

Na holicí strojek příliš netlačte a sledujte linie obličeje, přičemž pokožku vždy udržujte napnutou.

6. Udržujte holící strojek v čistotě

Alespoň jednou za dva tahy holicím strojkem opláchněte břity horkou vodou. Zbytky z předchozích holení mohou snížit účinnost břitů a zvýšit riziko poškození pokožky. Nezapomeňte také často měnit žiletku.

7. Pro jemnou pokožku jedno oholení nestačí

Pokud máte zájem o naprosto hladké oholení s jemnou pokožkou, napěňte si tvář podruhé a holení zopakujte. Pozor, zase to ale nepřehánějte! Jedno místo holte vždy jen za pomocí pár tahů. Čím více bude pokožka namáhána, tím více bude poté podrážděna.

8. Zavřete póry

Před holením jste si póry na obličeji otevřely za pomocí horké vody a teď to udělejte přesně obráceně. Po holení si z obličeje opláchněte zbytky z kosmetických přípravků na holení studenou vodou. Tím se póry a případně malé ranky, které vznikli po holení uzavřou.

proraso-voda-po-holeni

9. Nepodceňujte péči po holení

I když jste se oholili dokonale, vaše pleť je teď podrážděná a potřebuje obnovit a zjemnit. Nezanedbávejte tak péči po holení a používejte vhodnou kosmetiku. Nejdříve si opakovaně opláchněte obličej, abyste odstranili veškeré zbytky pěny a vousů. Poté aplikujte na oholená místa balzám nebo vodu po holení a nechejte vstřebat. Pokud jste se řízli, použijte kamenec k zastavení krvácení.

10. Pečujte o svou pokožku

Pokud se neholíte denně nebo máte problémy se zarůstajícími chloupky, aplikujte s odstupem času po holení i hydratační krém na obličej.

Doufáme, že jsme vám objasnili základní kroky pro dokonalé a hladké oholení. Každý muž má však jiný typ kůže, jinak hrubé vousy a je potřeba zjistit, co každému vyhovuje.

Váš tým Lev Salónů.