10 zaručených tipů, jak na růst vousů

Pár rad, jak podpořit růst vousů už jsme publikovali v předchozím článku. Ten se však nezaměřoval přímo na samotný růst. Tento článek je určen pro všechny, kteří se každý den modlí pro jeden vous navíc. Shrneme ti všechny možné tipy a rady, jak podpořit a nastartovat růst nových vousů a věř, že po půl roce trpělivosti tě nikdo ani nepozná. Důležité je také zmínit, že růst vousů je ovlivněn převážně genetikou. Nikdy však není všem dnům konec, chce to jen čas a trpělivost.

Tip číslo 1. Zdravý životní styl, pravidelný pohyb, správná péče a živiny

Zdravá strava

Stejně jako celé naše tělo, ani vousy se nedají pohánět jen pomocí přípravků. A u nich to platí dvojnásob. Jak se o sebe staráš, co jíš, jak často se pohybuješ, to vše má vliv na růst tvých vousů. Velkou roli hraje zejména strava. V jídelníčku měj dostatek bílkovin, zeleniny a ovoce. Dále látky jako vítamín B, biotin (doporučujeme 2.5 g denně), magnesium nebo zinek. Ty jsou důležité jak pro tvoje nehty a vlasy, tak i pro tvoji pokožku a vousy. Dobré je i pravidelně cvičit – tím zvýšíš svou hladinu testosteronu, který zásadně zvyšuje i růst vousů.

Tip číslo 2. Výživa + čištění + hydratace = spokojená pleť = spokojený vous

Zdravá pleť je základem pro zdravé vousy. Musí se pravidelně čistit, aby se nečistoty, mastnota a odumřelé kožní buňky odstranily. Cílem je usnadnit vousům co nejhladší průchod jinak neprostupnou pokožkou. Postačí, pokud si 2x denně umyješ obličej teplou vodou, případně použiješ nějaký z profesionálních přípravků.

Pleť je také třeba pravidelně hydratovat. Pokud můžeš, vyhni se produktům, které obsahují DHT blokátory, které by mohly překazit tvůj progres. DHT neboli (Dihydrotestosterone) je androgenní hormon, který je odpovědný za růst vlasů i vousů. DHT blokátory jsou obsaženy v mnoha přípravcích, které zastavují vypadávání vlasů, bohužel však zastaví i růst tvých vousů.

Tip číslo 3. Přípravky na růst vousů

Vyzkoušej například oleje na vousy. Stimulují růst, vousy krásně změkčí a dodají jim krásnou vůni. Mimo růst vousů tak navíc potěšíš i svou partnerku. Pokožka pod vousy navíc nebude svědit a bude hydratovaná. Pro začátek si můžeš zkusit namíchat svůj domácí elixír na vousy z následujících přírodních olejů:

  • Eucalyptus Oil je olej z blahovičníku, též nazývaného eucalyptus, kterému se připisují až zázračné účinky v oblasti růstu vousů. Samotný olej se ředí v poměru 4:1 a nanáší se na místa, kde chceme růst vousů podpořit.
  • Peppermint Oil neboli mátový olej je také známý svými účinky na růst nových vousů, ovšem je třeba s ním zacházet opatrně. Pro vytvoření vlastního oleje na vousy se míchá nejčastěji do lahvičky s jojobovým olejem s tím, že postačí opravdu jen pár kapek.
  • Castor Oil je všestranným pomocníkem, který ti zaručí krásnou pokožku. Je velmi známý pro své blahodárné účinky na řasy, čehož využívají převážně ženy. Zlepšuje krevní oběh v místech aplikace a stimuluje nové vlasové folikuly. 
  • Jojoba Oil bohatý na vitamín E, se používá převážně na péči o vlasy, kterým dodává potřebné živiny. Pokožku dokáže hloubkově hydratovat a je také dobrým pomocníkem při hojení jizev. U tohoto oleje není prokázán významný vliv na růst vousů.

Tip číslo 4. Vyzkoušejte Beard Doping od Angry beards nebo Beard Booster

Přípravek podporující růst vousů Angry Beards Beard Doping (30 ml)

Velmi populární česká značka Angry Beards bojuje proti řídkým vousům již od samého začátku a poskytuje pomoc všem holobrádkům. Speciálně pak jejich produkt Beard Doping, který je na tuto problematiku speciálně vyvinut. Beard Doping zejména výrazně prokrvuje pokožku. Krev je totiž nositelem živin a dovede vitamíny i do míst, kam se jim obyčejně nechce. Probouzí tak spící folikuly a podporuje růst vousů. Na stejném principu funguje i Stevův Beard Booster. Dále v nabídce najdeš také Beard Booster přípravek pro růst vousů 30 ml od české značky Beviro

Tip číslo 5. Minoxidil, aneb když už ti nic nepomůže (Pozor - v ČR je jeho prodej nelegální!)

Kirkland Minoxidil je 5% roztok minoxidilu a terapeutický prostředek, který zastavuje řídnutí vlasového porostu a tvorbu lysin. Aktivní složkou a účinnou látkou je již zmiňovaný minoxidil, který je široce užíván v dermatologii a jeho účinnost je potvrzena nejen vědecky, ale i mnohaletými zkušenostmi. Pravidelným užíváním přípravku postupně dochází k rozšíření uzavřených a zúžených cév pokožky hlavy, čímž se obnoví cirkulace krve a přísun živin. Dochází k zvětšení a zesílení vlasových folikulů.

Jakto, že Minoxidil funguje i na vousy? Minoxidil je schopen nastartovat růst vlasů na všech místech, kde se vyskytují vlasové folikuly. Nejčastějším důvodem, proč mužům nerostou vousy, jsou neaktivní vlasové folikuly, které právě minoxidil účinně prubudí k růstu.

Jak se minoxidil aplikuje a užívá? Pro maximální účinek se minoxidil užívá 2x denně, ráno a večer. Kapátkem, které je součástí každé objednávky, se odměří 1 ml a látka se aplikuje na místa, kde chceme nastartovat růst nových vousů. Dále se minoxidil jemně vmasíruje do pokožky, nechá se zaschnout a minimálně hodinu se nechá na pokožce působit. Pro ještě lepší účinky se minoxidil aplikuje přímo po sprše, kdy jsou roztažené kožní póry a pokožka je schopna látku lépe vstřebat.

Minoxidil také můžete doplnit o L-Karnitin tartrát. Ve dvou studiích od profesorky Dr. Susanne Foitzik a kolektivu v roce 2007 se potvrdilo, že má L-Karnitin tartrát pozitivní účinky na růst nových vlasů. Uživatelé minoxidilu tak mixují své lahvičky (60 ml) minoxidilu s 1,2 gramem LCLT a slibují si až 2x větší účinek na růst nových vousů. Důležité je vybrat si L-Karnitin tartrát a nezaměnit ho za Acetyl L-Karnitin. Dále se nelekejte rybího zápachu, který je u L-Karnitin tartrátu normální. Vše o minoxidilu najdete zde. 

Tip číslo 6. Dermaroller

Dermaroller 0,5 mm

Jestliže už máte všechny přípravky na vousy a výsledky stále nepřichází, vyzkoušejte Dermaroller. Účinky všech vašich přípravků totiž zdvojnásobí! Pomůže s absorbcí živin a kůže je tak využije několikrát produktivněji. Dermaroller je váleček s mikrojehlami které pronikají do vrchní části pokožky. Tím dochází ke stimulaci růstu kolagenu, který je mimořádně důležitý pro pevnost, tloušťku a pružnost pokožky. Dalším benefitem je vyšší absorpce všech látek, čímž pokožka maximálně využije všechny aplikované látky a krémy. Také prokrvuje pokožku a dodává jí živiny. 

Pro lepší růst vousů se nejčastěji používá délka jehel 0,5mm 1x až 2x týdně (5x přejet pokožku všemi 4 směry). Před a po každém použití se musí dermaroller řádně dezinfikovat (alkoholem či dezinfekcí). Po použití dermarolleru aplikujte přípravky s odstupem až 24 hodin.

 Tento přímo až magický kosmetický váleček můžete zakoupit zde. 

Tip číslo 7. Stimulace tváří pomocí kartáčování a masáže

Opět se dostáváme k prokrvení pokožky. Pomocí masáže obličeje nebo pročesání vousů kartáčem prokrvíte kořínky a motivujete je k růstu. Stačí každý den 10 minut masírovat, nebo kartáčovat, pomůže to také k uvolnění obličejových svalů a zdravému vzhledu pokožky. Pomocí kartáče také rozvedete použité prostředky lépe do vousů, zvýšíte krevní oběh a vousy budou navíc vypadat upraveně.

Tip číslo 8: Vousy udržujte zastřihnuté

V tomto směru je třeba říci, že člověk musí volit zlatou střední cestu. Nevěřte na mýty, které říkají, že se musíte holit každý den! Stejně tak však nepomůže, když necháte vousy růst celý život. Ano, delší sice budou, ale kořínky potřebné k jejich zhoustnutí vám nepřibydou. Udržujte tedy zlatý střed a jednou za dva týdny si vousy jednoduše zastřihněte či oholte vypěstované strniště. Profesionální úpravy se vám pak dostane zejména v Barber shopu.

Stres stranou

Tip číslo 9. Stres stranou

Uvolněte se, mějte dostatek spánku a dopřejte si den odpočinku.

Tip číslo 10. Buďte trpěliví

Vypěstovat si pořádné vousy dá zabrat jak časově, tak psychicky. Pokud ale dohromady skloubíte výše zmíněné rady a trpělivost, věřte, že i ten největší holobrádek dokáže na bradě něco vypěstovat.

Váš tým Lev Salónů.