Co si obléct na svatbu jako host (muž)

S příchodem teplého počasí začíná chodit do schránek několik pozvánek na chystané letní svatby a každý musí poměrně rychle řešit, co si na ten obřad vezme na sebe. A to není úplně lehké přemýšlení, zvlášť když každá svatba je úplně jiná.

Muž v obleku

V tomhle článku se tedy zamyslíme nad tím, co si vzít v létě na svatbu co by host – muž. Až budete řešit, co si vzít na svatbu co by ženich, tak vám to ráda řekne Vaše nastávající manželka, věřte nám. 

Předepsaný dress code jako povinost 

V první řadě bych se kouknul na uvedený dress code na pozvánce. Jasně… nikde nic. Ani na jedné. Takže vezmeme telefon a ženichy (nebo nevěsty) si obvoláme. Jako správný Lev Salónů se chcete přirozeně vyhnout faux pas a především nechci z úcty zastínit outfit ženicha, což je vždy pravidlo č. 1.

Doba je uvolněná, takže si umíme hodně dobře představit i „casual svatbu“, kde využijete kombinaci chinos + blazer + košile s úzkým límečkem bez jakéhokoliv doplňku. A nebo si zkrátka vezměte cokoliv, co Vám nařídí pořadatel svatby, pokud to má předem jasně daný koncept. Ale co jinak? Jak se tedy obléct na svatbu?

Na bílý oblek raději zapomeňte 

Není-li dáno jinak, tak bychom se rozhodně odbočkou velikosti tří parseků vyhnuli bílému obleku. Bílá je především barva nevěsty a určitě není dobré ji v její den D lézt do zelí. A. J. Rimmera řekl: „To je totéž, jako kdybys šoupnul svoje nádobíčko lvovi do tlamy a třel mu rozkrok mokrou žínkou“.

Oblek tedy doporučujeme volit v klasických barvách světle šedá, tmavě modrá nebo černá. Pro obřad ráno šedá, pro odpolední hodiny tmavě modrá a pro podvečer klasická černá. A podle toho odpovídající boty od světle hnědé, přes tmavou až do černa. Ponožky si slaďte podle libosti, protože pravidlo, že mají být tmavší než boty už zas tolik neplatí. 

Košile se nejvíce hodí obecně bílá nebo zkrátka světlá, nevýrazná. Snese se slonová kost nebo champagne. A k tomu optimálně nějaký doplněk v podobě kravaty / motýlku / askotu. Přičemž jeho barva se bude nejspíš řídit barvami svatby. Dobrým vodítkem je pak barva šatů družiček, ke kterým je dobré se doladit. A věřte mi, že ty budou mít zcela jasno.

Buď Lev Salónů!