Hřeben nebo kartáč na vousy?

Všichni určitě známe hřeben nebo kartáč na vousy. Pojďme si vysvětlit, jaký je mezi nimi rozdíl. Jestli si na pěstování plnovousu nezakládáte, je možné, že jste o nich nikdy neslyšeli. Pokud ale už nějakou tu bradku máte a také nevíte, je možná na čase se začít zajímat. Jejich používání je rozhodně žádoucí a znamená taky, že to se svými vousy myslíte doopravdy vážně. O vlasy se přeci taky nějak staráte – a vousy potřebují minimálně stejnou péči.

Hřeben nebo kartáč na vousy

Rozdíl mezi hřebenem a kartáčem

Kromě na první pohled zřejmého rozdílu ve vzhledu je rozdíl i v jejich využití.

Hřebeny se hodí spíše pro muže, kteří se už mohou pochlubit delším plnovousem. Jsou vyráběny především na to, aby rozčesaly zamotané vousy. Nejčastěji bývají vyráběny z plastu či ze dřeva. Jejich zuby jsou jemnější než u hřebenů na vlasy.

Na druhé straně kartáče na vousy jsou dobré ke stimulaci folikul, přispívají ke správnému uvolňování olejů a masírují kůži. Hodí se i na tvarování vlasů – na řadu tedy přichází hned po rozčesání hřebenem. Kartáče jsou nejčastěji vyráběny ze dřeva, do kterého jsou zasázeny štětiny přírodního původu – tradičně kančí.

Jak hřeben a kartáč používat?

Nejprve je dobré si uvědomit, že pokud máte delší vousy a chcete jim dopřát dostatečnou péči, s nejvyšší pravděpodobností si budete muset pořídit jak hřeben, tak kartáč. Samotným hřebenem totiž nejspíš nezvládnete závěrečný styling a kartáčem si zase vousy pořádně nerozčešete. Jestli si ale udržujete krátký vous, který pravidelně zastřiháváte, nejspíše se bez kartáče a hřebenu obejdete. Ve zkratce platí, že čím delší plnovous máte, tím více byste se o něj měli starat.

Nejlepší čas pro použití hřebenu je po sprše nebo po umytí obličeje. Nejprve nechejte vousy uschnout (na vzduchu, nepoužívejte zbytečně fény ani jiné pomůcky) a pak začněte rozčesávat. Je dobré začít u konečků a postupně se propracovat až ke kořínkům. Důležité je také zvolit správnou hustotu zubů na hřebenu – s moc jemným hřebenem byste opravdu husté vousy rozčesávali velmi obtížně.

Po hřebenu přichází na řadu kartáč, kterým celý proces završíte a dotáhnete k dokonalosti. Pomůže zajistit správnou cirkulaci krve a zbaví se částeček odumřelé kůže a jiných věcí, které nejsou potřeba. Zároveň jej můžete využít k aplikaci olejů a balzámů, které se díky kartáči mnohem snadněji vstřebají.

Buď Lev Salónů!