Jak aplikovat parfém, aby vydržel co nejdéle?

Každý z nás zřejmě potkal na ulici člověka, za nímž se táhla dokonalá vůně parfému, či kolínské. Jak dosáhnout tohoto efektu a zároveň to nepřehnat? Vše spočívá ve správné aplikaci přípravku, nikoliv v množství použitého parfému. Co je to tedy správné, a co je naopak krok špatným směrem?

Pro začátek si pojďme udělat pořádek v tom, jak správně produkty nazývat. Mezi parfémem, kolínskou, toaletní a parfémovanou vodou je poměrně velký rozdíl. Jednoduše, čím vyšší procento vonných esencí, tím intenzivnější vůně.

  • Kolínská voda (eau de cologne) obsahuje nejmenší množství vonné esence (asi 3 až 5 %),
  • Toaletní voda (eau de toilette) obsahuje 4 až 8 % vonných esencí,
  • Parfémovaná voda (eau de parfum) má od 8 do 15 % vonných esencí,
  • Nejvíce vonných esencí nalezneme u parfému, který nese příznačné označení Parfum, ten musí obsahovat 15 a více procent vonných esencí.

Aplikace parfému

S vyšším obsahem vonných esencí je obvykle spojena i vyšší cena produktu. Investice do parfému či parfémované vody však rozhodně stojí za zvážení, jelikož májí tyto produkty významně delší výdrž. I v případě kolínské či toaletní vody lze však dosáhnout skvělých výsledků, a to zejména při dodržení těchto základních pravidel:

Aplikuj na místa, kde proudí krev

Důležité je aplikovat produkty na místa, kde pořádně proudí krev. Čím více je pokožka prokrvená, tím více má tendenci se zahřívat, což způsobuje uvolnění již dříve aplikovaného parfému. Mezi taková místa patří například zápěstí, oblast krku u krční tepny až ke klíční kosti, pokožka za ušima nebo třeba loketní jamka. Místa si vyzkoušej a uvidíš, co ti bude nejvíce vyhovovat.

Pokud můžeš, vyhni se oblečení. Parfémem můžeš látku jednoduše poškodit, a proto je lepší aplikovat parfém přímo na kůži. Aplikaci parfému na oblečení využívej jen v případě, že máš citlivou pokožku, která by mohla na parfém špatně reagovat. Obdobně uvažuj v případě stříkání parfému před sebe a procházení „oblakem“ vůně. Tato technika sice zaručí rovnoměrné nanesení parfému po tvém těle i vlasech, což vůbec není k zahození, parfém však může značně vysušit pokožku tvé hlavy a způsobit vyšší výskyt lupů.

Před aplikací parfému pokožku dostatečně hydratuj

Podle stavu tvé pokožky se odvíjí i délka výdrže parfému na ní. Pokud máš pokožku suchou, parfém se do ní poměrně rychle vsákne. Kůže, která je hydratovaná naopak tolik vsakovat nebude a parfém na ní vydrží déle. Parfém je tedy dobré aplikovat po aplikaci hydratačního přípravku. Nejlepšího efektu dosáhneš, pokud budeš mít hydratační krém a parfém se stejnou vůni. Vůně se tak společně nebudou bít, což je také důvod, proč se tyto produkty občas prodávají dohromady.

Náš tip: Vyzkoušej kombinaci stejné vůně sprchového gelu, hydratačního krému a parfému.

Najdi si svůj oblíbený parfém

Samozřejmě je důležité najít si svůj oblíbený parfém. Vůně totiž voní na každém trochu jinak, všichni máme odlišný pach a používáme jiné kosmetické přípravky. S parfémem se tak mísí další složky, což může mít způsobit rozdílný finální efekt. Zeptej se proto na názor i ostatních

Dej parfému čas

Každý parfém má různé složky a tóny – lehčí, střední a těžší. Lehčí tóny se rozvoní nejdříve a vydrží vonět jen pár minut. Po nich nastupují tóny střední a těžší, které vydrží vonět i několik hodin a tvoří tak základ celé vůně.

Váš tým Lev Salónů!