Jak pečovat o doutníky

Předtím, než doutník začneme kouřit, je potřeba dobře vědět, jak se o něj starat a pečovat. Jak doutník správně kouřit vám přibližujeme v tomto článku zde. 

Nejspíš vás nepřekvapí, že ty nejlepší doutníky se vyrábějí v zemích jako je Kuba, Nikaragua či Dominikánská republika. Tyto země jsou nejen velkými producenty tabáku, což je značná výhoda při výrobě doutníků, ale zároveň se vyznačují vysokou vlhkostí ovzduší, díky které tam doutníky vydrží i desítky let. V našem středoevropském podnebí se však těmto oblíbeným pánským neřestem až tak dobře nedaří. V případě špatného skladování se může stát, že vám zanedlouho vyschnou a popraskají. Pokud se chcete dozvědět více o tom, jak takové situaci předejít, čtěte dál v tomto článku.

Doutníkový Humidor FS Set Torpedo/4

Jak skladovat doutníky?

Ideální podmínky pro skladování ručně dělaných doutníků jsou vlhkost asi 70-75 % a pokojová teplota. Takové prostředí nejlépe zaručí doutníkový humidor. Jedná se o nádobu, vyrobenou nejčastěji ze dřeva, která je speciálně navržena pro skladování doutníků v našich podmínkách. Obsahem takovéto nádoby je zejména vlhkoměr, na kterém je možné jednoduše zjistit vlhkost uvnitř nádoby a zvlhčovač, který zaručí stabilní vlhkost v humidoru.

Jak vybrat správný humidor?

Na trhu se objevuje nepřeberné množství nejrůznějších typů humidoru. Mezi tradiční patří zejména ty dřevěné, ideálně z cedrového dřeva, narazit však můžete i na plastové či keramické. Důležité je, aby byl humidor dostatečně uzavřený a vlhkost z něj tak neunikala. Zároveň se však humidor nesmí hermeticky uzavřít, jelikož by doutníky v něm mohly plesnivět a zatuchat. Nejen proto zůstává dřevo oblíbeným materiálem, který ideálně těsní, ale zároveň dýchá. Jeho dalším plusem je samozřejmě krásný design a styl. Při koupi humidoru není dobré příliš hledět na cenu, znehodnocení doutníků by vás totiž mohlo přijít dráž než samotná nádoba. Z humidorů u nás najdete například Stanislaw setDon Diego & Santa DamianaDoutníkový humidor Stanislaw set s 25 doutníky nebo třeba doutníkový dárkový set A.Turrent Especial Assorted box/9. 

Jak připravit humidor pro skladování?

Před uskladněním doutníků do humidoru je důležité jej takzvaně zavlhčit. Pro tento proces budete potřebovat destilovanou vodu, utěrku a antibakteriální tekutinu, díky které se do humidoru nedostanou škodlivé bakterie. Utěrku namočíme do destilované vody, nakapeme na ni pár kapek antibakteriální tekutiny a humidor zevnitř potřeme. Přiměřené množství destilované vody nalijeme také do zvlhčovače uvnitř humidoru a opět přidáme antibakteriální tekutinu.

Antibakterialní tekutina do humidoru

Jakmile dosáhne ručička na vlhkoměru hodnoty 70 %, můžeme doutníky do nádoby uskladnit. Zkontrolovat humidor je dobré alespoň jednou za 7 – 10 dní a postupně doplňovat tekutiny. Dobrý stav doutníku lze také ověřit zmáčknutím jeho konce, ten by neměl popraskat, ale naopak se vrátit do původního tvaru.

Jak skladovat doutníky bez humidoru?

Samozřejmě není nutné si kvůli jednomu doutníku kupovat celý humidor. Ideální však je takový doutník spotřebovat zhruba do 3 – 5 dnů od nakoupení. V případě, že chcete jeho životnost o něco prodloužit, můžete doutník dobře uzavřít do sáčku a vložit do lednice do přihrádky na zeleninu. Je však důležité, aby doutník nenačichl zeleninou, jeho zabalení proto věnujte potřebnou péči. Alternativou mohou být i poměrně dostupné zvlhčovací polštářky, které nenahradí funkci humidoru, ale při dobrém zabalení společně s doutníkem opět prodlouží jeho životnost o pár dní. 

Buď Lev Salónů!