Jak si nechat narůst vousy - 5 tipů pro začátečníky

Dnes jsme si pro tebe nachystali článek, který ti pomůže s růstem vousů. Představíme ti 5 základních, začátečnických tipů, které se ti budou hodit na tvé cestě za pořádným plnovousem. Pokud už patříš mezi pokročilé, přečti si náš článek, kde jsme rozebrali hned 10 tipů, které ti zaručeně nastartují růst vousů. 

1. Nauč se oholit si kontury

Aneb to nejtěžší na začátek. Rozmysli si, kde chceš mít kontury a kde si je budeš holit. Pro začátek ti to možná ukáže barber. Ale každý bezpochyby nemá finančně na to, aby chodil do Barber shopu dvakrát do týdne. Ale jestli jsi ve vatě, tak proč ne. Každopádně to chce hodně zkoušení, tréninku a zkoumání v zrcadle, abyste zjistili, jaké kontury vašemu obličeji sluší a jaké ne. Použijte na to jednu z našich shavett. Mají hodně přesnou „čepel“, do které se nezachytávají vousy. Ale čím si to kdo oholí, je je jeho věc. 

Šablona na tvarování vousů

Dobře patrná spodní kontura vousů. Ale pokud chceš plnější (rozuměj dřevorubecký) plnovous, tak by měla být linie ještě níž. Blíže k ohryzku. 

2. Pořiď si olej na vousy

A teď tajemství – olej na vousy není jen na vousy. Tahle nadpozemská věc (a je celkem jedno jaká konkrétní značka) vždy poslouží jako náhrada transparentního gelu na holení, pleťového krému proti suché pokožce, krému na ruce (zbytky oleje si z rukou neumývej ale promni v dlaních) a v neposlední řadě taky jako olej na vousy (heuréka!). Roste to po něm rychleji, lépe a méně to svědí. Můžeš vyzkoušet také jeden z přípravků na podporu růstu vousů jako je třeba Beard Doping v kombinaci s dermarollerem. 

3. Kup si kartáč na vousy (a později hřeben)

Pro začátek kartáč. Ten se hodí na kratší vousy. Doporučujeme ty z kančích štětin, protože vous opravdu pročísnou, trochu narovnají a ještě namasírují pokožku pod ním, což je extra důležité. Taky zlepší distribuci oleje k jednotlivým vousům.

Kančí štětiny nejdřív můžou trochu škrábat, takže na to musíte jít jemně. Po čase ale nasáknou olejem, který používáte, trochu se roztřepí a kartáč bude příjemnější a efektivnější na použití.

4. Sežeň si balzám na vousy

Říká se, že balzám porost tváře lépe chrání před vlivy vnějšího okolí. Další ho používají hlavně proto, že obsahuje přírodní vosky a vousy umí zkrotit. Po čase začnou trčet všemi směry a olej už je na ně krátký. Takže je čas nahřát v dlaních trochu balzámu a pořádně ho vetřít a vousy rovnou vytvarovat.

Angry Beards šampon na vousy 250 ml

5. Používej šampony na vousy

Ale pozor. Ne zase tak často, protože si zároveň s nimi vymyješ i zbytky olejů, balzámů a v neposlední řadě i přirozený ochranný film, který vytváří sama pokožka. Na druhou stranu nechceš, aby lidi okolo tebe věděli, cos měl před týdnem k obědu. Všeho s mírou. Optimální je například mytí ob den nebo jen dvakrát do týdne.

A rada navíc - zapomeň na výmluvy a buď trpělivý!

Blbá rada co? Ale většina potenciálních vousáčů skončí u jedné konkrétní výmluvy, a sice u hlášky „mně to děsně svědí“. To si myslíte, že ostatní to nesvědí? Že to je nějaká rarita, kterou trpí 1 z milionu? Drtivou většinu svědí rostoucí vousy, ale je to stav na pár dní, kterému se navíc můžete vyhnout použitím šamponů, olejů či speciálních výživných balzámů na vousy. V tomhle případě ale nemluvíme o balzámech, které jsou zmíněny výše. Toto jsou spíše vyživující krémy, které dělá například Proraso.

Buď Lev Salónů!