Návod, jak pečovat o vousy – nejen pro začátečníky

Vousy, stejně jako vlasy, by měly být zdravé, čisté a udržované. Vaše vousy si zaslouží tu nejlepší péči a my vám ukážeme, jak by měla vypadat a co k takové péči potřebujete.

 

 

Umýt a vyčesat, to je nezbytný základ.

 

Každý den je třeba zbavit vousy veškerých nečistot a také zbytků stylingových přípravků. Můžete si vybrat mezi mýdlem na vousy a šamponem. Rozdíl je jen v konzistenci, takže je na vás, zda preferujete tuhou kostku nebo máte raději tekutý šampon na vousy.

K pročesání vousů můžete použít kartáč nebo hřeben. Vousy byste měli pročesat alespoň jednou denně. Pokud se pyšníte delším plnovousem a potřebujete ho rozčesat, sáhněte po hřebenu na vousy. Jestli máte v plánu styling vousů a potřebujete promasírovat pokožku pod nimi, tak použijte kartáč na vousy

 

Jak dodat vousům ten správný tvar?

 

Buď se můžete nechat rozmazlit v Barber shopu, nebo se můžete vrhnout na styling vousů doma. Se správným nářadím a trochou umu si zvládnete vousy zastřihnout a hezky zarovnat. Co k tomu potřebujete? Rozhodně kvalitní nůžky. A skvělou vychytávkou k zarovnání kontur a plnovousu je šablona, díky které budou vaše vousy dokonalé.  Finální styling, aby každý vous byl na svém místě, dotáhnete pomocí vosku na vousy, který dodá vašim vousům ten správný finální look.

 

Jak na zdravé a silné vousy?

 

Kromě pestrého jídelníčku, který vašim vousům dodá vše potřebné zevnitř, jim můžete dopřát výživu i zvenku. K tomu slouží především oleje na vousy, které vašemu plnovousu dodají vše, co pro svůj zdravý růst potřebují. Parádní výživu nejen pro vousy, ale také pro kůži pod nimi, vám dodá také balzám na vousy, díky kterému budou navíc vaše vousy hladké a jemné na dotek. Jaký je rozdíl mezi olejem na vousy a balzámem na vousy se dočtete zde.   

 

Jak podpořit růst vousů?

 

Pokud není problém na úrovni genetické výbavy, tak tu máme hned 3 tipy, jak se dá růst vousů efektivně povzbudit. 

 

Nabuzením kůže

 

Pomocí válečku, který má na sobě několik stovek drobných titanových nebo nerezových jehel připravíte dokonalé prostředí pro růst vašich vousů. Válečkem se přejíždí po kůži, mikrojehličky na kůži způsobí mikrozranění, což jednak urychluje produkci kolagenu a elastinu (+ dojde k zásadnímu prokrvení) a druhak tělo dodává kvůli hojení do poraněné oblasti více živin (což by jinak nedělalo). Třetím přínosem těchto mikroranek je, že pokud dermaroller použijete s nějakým sérem, tak značně zvýšíte absorpci složek daného séra do kůže. Použití válečku také stimuluje spící folikuly, což je přesně to, co je pro zvýšení růstu vousů (nebo vlasů) potřeba. Všechno, co potřebujete vědět o dermarolleru, najdete zde.

 

Výživou zvenku

 

Jak už jsme zmínili, nejlepší je použít sérum společně s dermarollerem, aby byl účinek použitého přípravku co nejefektivnější. Dopingy a boostry na podporu vousů prokrví, hydratují a vyživí pokožku, aby nové vousy měly pevný základ pro svůj růst.

 

Výživou zevnitř

 

Kromě pestrého a vyváženého jídelníčku, který by měl obsahovat dostatečné množství bílkovin, vitamínů a minerálů, můžete svou snahu podpořit ještě užíváním speciálních vitamínů na podporu růstu vousů (nebo i vlasů). Přesně takovým doplňkem je např. Beardroids od věhlasné české značky Angry Beards.