Olej na vousy - vše co potřebujete vědět

V tomto článku ti představíme téměř vše, co potřebuješ o olejích na vousy vědět. Olej na vousy je každodenním pomocníkem pro všechny vousáče. Pojďme si konkrétně představit, co by měly oleje na vousy obsahovat, jak je rozdělujeme, jaké nám přináší benefity a jak se aplikují do vousů.

Co by měl kvalitní olej na vousy obsahovat?

Hlavně by neměl obsahovat žádné parabeny, konzervanty ani umělé přísady – to je naprostý základ.

Arganový olej - velmi vzácný rostlinný olej, který pochází z jader arganového stromu. Ten roste povětšinou v Maroku – proto se také arganový olej nazývá Marocké zlato. Arganový olej obsahuje vysoké procento účinných látek jako jsou tokoferoly, karoten, esenciální mastné kyseliny a vitamíny A, E a F. Vysoký obsah tokoferolů chrání pokožku a vousy před volnými radikály a zpomalují proces stárnutí. Arganový olej je také vhodný při ekzémech a akné. Mezi hlavní výhody arganového oleje patří to, že zmírňuje svědění pokožky během růstu vousů, snižuje suchost pokožky, dodává vousům lesk, sílu a hebkost.

Jojobový olej - zklidňující, antioxidační a antibakteriální olej, který chrání před UV zářením. Je to netoxický, opravdu zázračný olej, který je bohatý na vitamín E a dodává správné živiny. Pokožku dokáže hloubkově hydratovat a je také dobrým pomocníkem při hojení jizev. Jojobový olej proniká do kůže, kde reguluje produkci kožního mazu, pokožku hydratuje, a tím zabraňuje svědění a odlupování. Dále vyživuje růstové folikuly vousů, odstraňuje nečistoty a vousům dodává příjemný nemastný lesk.

Výroba oleje na vousy

Avokádový olej - má úžasný vliv na vousy a pokožku pod nimi. Je to jeden z nejlepších olejů pro vousáče. Avokádový olej skvěle hydratuje pokožku pod vousy, což umožnuje jejich rychlejší růst bez nepříjemného svědění a pálení. Dále zvyšuje pružnost vousů a také zvyšuje jejich pevnost. Dále zlepšuje texturu vousů a činí je tak hebčí na dotek – jednoduše, vousy po něm nebudou jako drátěný kartáč. Vousům dodává lesk a zdravý vzhled. Avokádový olej také dokáže pomoci s kožními chorobami jako jsou plísně či odlupování kůže. Snadno proniká do kůže, kde pomáhá s produkcí kolagenu.

Olej ze sladkých mandlí - mírně lehký a hypoalergenní olej, regeneruje a dlouhodobě vyživuje pokožku. Má silný hydratační účinek, výrazně zlepšuje pružnost a celkovou kompaktnost pokožky. Další výhodou tohoto oleje je jeho změkčovací schopnost vousů. To ocení hlavně ženy. 

Základní rozdělení olejů na vousy

Spoustu vousáčů používá olej na vousy, ale neví, je se rozdělují a jaký by měli používat.  Aby olej na vousy splnil vše co má, musí být správně vybrán na konkrétní typ a délku vousů.

Oleje na vousy dělíme na:

  • Lehké (feather) oleje. Je vhodný pro jemnější vousy. Rychle se vstřebávají a nezanechávají pocit mastnoty ve vousech. Doporučujeme těm, kteří májí kratší, zastřihnuté vousy.
  • Těžké (heavy) oleje. Jsou určené pro pořádné vousáče s dlouhými, hrubými vousy. Má delší absorpci – oproti lehkým olejům zanechávají větší pocit mastnoty. Zkrátka, čím delší vousy, tím více oleje potřebují.

Jak a kdy olej používat a aplikovat do vousů?

Není to vůbec žádná věda! Olej používej podle své potřeby a jak to zkrátka cítíš. Pokud máš pokožku stále suchou, můžeš olej aplikovat i 3x denně.

Je ideální ho používat ráno a kdykoliv po sprše, kdy jsou póry pokožky roztažené a dojde k maximální absorbci oleje.

Olej do vousů aplikuj alespoň 3x týdně. Díky kapátku nebo dávkovače je aplikace oleje velmi jednoduchá. Jednoduše naber přiměřené množství oleje, rozetři v dlaních a vmasíruj do vousů a pokožky pod nimi.

Aplikace oleje na vousy

Pro lepší efekt můžeš používat kartáč na vousy a pomocí tzv. kartáčování olej lépe dostat do pokožky a vousů. Pokud chceš, aby byl olej absorbován na maximum, potom doporučujeme používat dermaroller.

Hlavním benefity používání olejů na vousy

1. Důkladně vousy vyživuje a hydratuje

Neboli 2 základní pilíře každého zdravého vousu. Bez nich se žádný vousáč neobejde. Výživa vousů a hydratace pokožky pod nimi je právě úkol pro olej na vousy. Suchá a svědivá pokožka je také jedním z důvodů, proč vousáči používají olej na vousy. Není nic ošklivějšího, než mít na saku nebo košili zbytky suché kůže. Olej na vousy pokožku důkladně hydratuje a tím tě zbaví svědivé, suché kůže. Konec škrábání a lupů ve vousech.

Růst vousů je pro kůži náročný a tím, že se o sebe nestaráme, nebo ještě líp si vousy denně myjeme přípravky, je kůže většinou hodně poničená. Proto vousy svědí a dělají se lupy. Olejem vousy i pokožku dokonale hydratuješ a vyživíš, což právě vede k nápravě tohoto problému. No a zdravá brada neškrábe ani nelupí.

2. Vousy dokonale změkčí a dodá lehkou vůni

Tak tento bod ocení hlavně ženy! Pokud si tedy tvoje polovička ztěžuje, že ji hrubé vousy koušou, neváhej a kup si právě olej na vousy!

Oleje na vousy mají různě vůně, a tak si můžeš vybrat tu svou, která se k tobě hodí nejvíce. Vůni olejů oceníš nejen ty, ale opět i tvoje žena! Obvykle mají oleje na vousy i lehkou parfemaci, takže nejenom, že tvoje vousy budou vyživené, hydratované, ale ještě k tomu budeš vonět jako pravý Lev Salónů.

3. Zlepšení celkového vzhledu

Po dlouhodobém užívání oleje na vousy budeš mít dokonale hydratovanou, pevnou a pružnou pokožku, která bude mít dostatek potřebných vitamínů. To ti zlepší celkový vzhled tváře, proto se tak můžeš rozloučit s nezdravou kůží nebo bledou a suchou tváří. Pomocí oleje si uděláš i základní styling vousů. Zkrátka dokonalý, sebevědomý vzhled jako Lev Salónů!

Tak jsme ti nastínili hlavní benefity používání oleje na vousy. Nemáš s olejem ještě zkušenosti? Je pravý čas to zlepšit! Máš na výběr z několika druhů olejů na vousy, tak na co ještě čekáš?

Podívej se na naši nabídku olejů na vousy zde!