Proč používat mýdlo na holení?

Nabídka přípravků určených k mokrému holení je opravdu rozsáhlá. Na dnešním trhu můžete najít spektrum různých pěn, krémů a mýdel. My se dnes budeme věnovat právě mýdlům – nejstaršímu a nejtradičnějšímu typu kosmetiky na holení. Jaké jsou jeho výhody a jak jej používat?

Co je mýdlo na holení zač? 

Mýdlo na holení je toaletní potřeba skládající se z kombinace mýdla (překvapivě) a mastných kyselin, která vytváří hutnou pěnu, jež změkčí vousy a připraví je tak k holení. Zároveň poskytne krémovitý základ, který dovolí břitvě snadno klouzat po povrchu pokožky. Termín „mýdlo na holení“ obvykle označuje tvrdý typ mýdla, které je potřeba pomocí štětečku vyšlehat právě do kýžené pěny. Existuje ještě jiný typ mýdel na holení, a to mýdla měkká, které lze snadněji vyšlehat a jejich použití je tedy o něco snazší.

Proraso Sensitive mýdlo pro citlivou pokožku 150 ml

Tato mýdla jsou často používána profesionály v barber shopech, značnou popularitu si ale získaly i u běžných lidí – především díky skvělému poměru cena/výkon. Jedno takové mýdlo totiž může vydržet až šest měsíců, přičemž neztrácí na svých kvalitách. Za poměrně málo peněz tedy dostanete hodně muziky.

Tvrdé vs. měkké mýdlo na holení

Původně byla k dostání jen tvrdá mýdla, tedy pevné kotouče zbavené jakékoliv vlhkosti. Tato mýdla jsou opravdu tvrdá jako kámen, když se ale správně vyšlehají, vytvoří hustou, bohatou pěnu, po které bude břitva klouzat jako po másle.

Oproti tomu v měkkých mýdlech ještě nějakou tu vlhkost najdeme, což jim dodává jemnou, tmelovitou konzistenci. Tato mýdla jsou možná o něco používanější, jelikož tvorba pěny je snazší a rychlejší a nevyžaduje takovou snahu jako u mýdel tvrdých.

Nedá se říci, který z těchto dvou typů mýdel je lepší – ty tvrdá vyžadují při použití trochu více času a zručnosti, ta měkká se zase vypotřebují rychleji. Faktem však je, že obojí je skvělou volbou pro holení a zaručují jen ty nejlepší výsledky. Navíc jsou k dostání v mnoha různých variantách vůně, na své si tedy přijde opravdu každý vousáč.

Jak tvrdé mýdlo používat? 

Na používání tvrdého mýdla není nic těžkého – stačí namočeným štětečkem kroužit po kotouči tak dlouho, dokud se nevytvoří pěna a tu pak nanést na tvář. Před samotným použitím je však dobré si mýdlo předpřipravit. K tomu budete potřebovat jen misku, trochu horké vody a samotné mýdlo. Pak stačí jen vložit mýdlo do misky, přelít ho horkou vodou a nechat několik minut odstát. Mýdlo tak na povrchu změkne a proces šlehání bude jednodušší, navíc nebudete muset tolik tlačit na štěteček, tudíž se nezačne předčasně třepit. Mýdlovou vodu, která vám potom zůstane, můžete použít na umytí tváře před holením. Tak tedy nepřijde ani jediná mydlinka nazmar!

Buď Lev Salónů!