Ráno vstanu a oholím se aneb strojek nebo shavetta?

Pro někoho je holení příjemný rituál, pro jiného zase všední rutina, kterou potřebuje mít rychle odbytou. Jeden si holí celou tvář do hladka, druhý jen ladí kontury, třetí pouze zastřihává. Tisíc lidí, tisíc názorů na holicí pomůcky. Podívejme se ale na to, co najdete v našem Lvím sortimentu a pojďme to trochu rozebrat.

Proč používat holící strojek? 

Shavetta

Začneme strojkem, který tu byl trochu dříve a velmi logicky převzal v historii místo břitvám, které jsou sice elegantním nástrojem, ale poměrně složitým na údržbu a vůbec celé zacházení. Běžný holicí strojek nepotřebuje údržbu téměř žádnou a jeho vývoj vyústil až po jednorázová holítka, která jsou synonymem jednoduchosti.

Strojek holí rychle a účinně. Hodí se pro oholení velkých ploch a ostrost mu zajišťuje vložená čepelka, tedy aspoň pokud je zcela nová, což se také doporučuje. Obrovskou výhodou je možnost holit se oběma stranami žiletky. Pokud se vám jedna zdá již tupá, není nic lehčího, než strojek v ruce přetočit a holit se druhým ostřím. I následná výměna je otázkou v podstatě pár vteřin.

Strojky mohou mít různé mechanismy. Jsou například šroubovací, kde musíte odšroubovat celou hlavu, žiletku vložit a dílky zašroubovat zpět. Máme ale také rozevírací, které se otevřou a následně zavřou otáčením rukojeti. V neposlední řadě jde pak hlavu strojku „vycvaknout“ a „zacvaknout“ zpět, což je asi mechanismus nejrychlejší a u nás ho reprezentují produkty v kategorii holících strojků. 

Nevýhodou strojku je pak často holení kontur. Ne že by to nešlo, ale je to poměrně obtížné, protože si hlavicí zároveň stíníte výhled na holenou plošku kůže a to vede k nepřesnosti. Zde právě přichází na řadu shavetty, které tento problém eliminují.

Proč používat shavettu? 

Shavetty dlouho naší pozornosti v Čechách unikali a proslavil je až rostoucí počet barberů, kteří je běžně používají a mají důvod proč. Svým tvarem a podstatou připomínají klasickou břitvu, na jejíž držení byli barbeři desetiletí zvyklí. Nicméně na údržbu a zacházení je shavetta mnohem snazší a navíc je rychleji připravena k použití.

Její „čepel“ je opět tvořena žiletkou, jako je tomu u strojku. Nicméně díky systému uchycení na konci držáku umožňuje přesně vést váš tah a sledovat exaktně linku vašich kontur. Holení s ní musí být trochu pečlivější, pomalejší a po menších plochách. Výsledek se ale dostaví!

I zde jsou rozdílné mechanismy. Drtivá většina shavett vyžaduje, abyste žiletku nejprve rozlomili v původním obale a následně jednu půlku uchytili a zafixovali. Při příštím holení tuto polovici vyhodíte a použijete druhou. Některé z našich výhradně Lvích celožiletkových shavett ovšem umí pojmout žiletku celou. Jsou robustnější, těžší a dávají vám v ruce pocit, že držíte opravdovou břitvu. Jejich dřevěná rukojeť tento pocit ještě umocňuje. Nabízíme je základně v barvě dřeva hnědé nebo černé a případně v další variantách. Už tedy žádné lámání a nebezpečí poranění. Po oholení čepelku v shavettě jen otočíte a jste připraveni na další akci.

Váš tým Lev Salónů.