Hedvábná nebo syntetická stezka?

Na našem facebookovém profilu jsme zaznamenali kontroverzní ohlasy k použití syntetického hedvábí (polyesteru) při výrobě kravat, askotů či dokonce látkových motýlků. Sami nabízíme zatím jenom variantu "umělou" a máme své důvody, proč se držíme právě té. Chtěli bychom se zaměřit na výhody i trable, které jednotlivé materiály přinášejí a objasnit, proč mají oba stále své místo v oděvním průmyslu.

Výhody polyesteru 

Kravata

Pravé hedvábí již po tisíciletí figuruje v mezinárodním obchodě a v mělo též vliv na tvorbu obchodních uzlů a společností. Je to luxusní látka, která se vyznačuje typickým tlumeným leskem, vysokou pevností, prodyšností a příjemností dotyku na holém těle. Nenechte se ale mýlit, protože právě na hedvábí mohou vznikat alergie, jelikož se jedná o přírodní materiál (obsahuje tudíž přírodní proteiny, co by alergeny). Tento dávný znak luxusu je také extrémně náročný na údržbu, snadno se mačká, špiní a lehce se propotí. Problematické je čištění, žehlení a při uložení do skříně je potřeba bránit ho proti molům.

Opačnými vlastnostmi pak disponuje polyester (tedy ta forma, která svými technologickými postupy při výrobě připomíná hedvábí). K jeho výhodám patří následující:

  • nemačká se,
  • rychle prosychá,
  • nepodléhá molům,
  • snadno se čistí.

Nevýhody polyesteru 

A samozřejmě má i svá negativa, neboť polyester může při častém čištění či praní žmolkovatět a není tak prodyšný. Nicméně domníváme se, že v případě kravat, které stejně nenosíte na holém těle, ale v límci Vaší košile, se nejedná o zásadní problém. Askoty se již do kontaktu s kůží dostanou, ale opět na velmi malé ploše.

V současnosti je drtivá většina kravat na trhu z polyesteru. Někteří prodejci uvádějí, že jsou jejich produkty vyrobeny z kvalitního nemačkavého materiálu. Nemůže to tedy být nic jiného než polyester. 

Závěrem bychom tedy rozhodně nedoporučili syntetické hedvábí například při výrobě spodního prádla, ale pokud jde o módní doplňky, tak za něj s klidem dáváme pomyslnou ruku do ohně. Podobnou analogii bychom mohli najít i v automobilovém průmyslu, kde se u luxusních modelů aut německých značek v ceně několika milionů již dávno při výrobě předních masek nepoužívá chromovaná ocel ale pouze její umělohmotná náhražka. Zkrátka výhody převažují nad tradicí.

Váš tým Lev Salónů.