Jak na bílé zuby?

Lev bílé zuby

Perleťově bílé zuby nejsou jen magnetem na ženy, jsou také symbolem mládí, prestiže a celkového zdraví. Ne každému však příroda nadělila běloskvoucí chrup – stejně jako máme každý jiný typ vlasů, tak máme i unikátní odstín zubů. Není to však nic, co by nešlo ovlivnit. Způsobů, jak zlepšit jejich vzhled je nespočet, správným stravováním počínaje a používáním správných přípravků konče.

Proč mám zažloutlé zuby?

Barva chrupu je dána hlavně průhledností skloviny, která pokrývá povrch zubu. Skrz ní prosvítá nažloutlá zubovina. Možná jste si všimli, že dětí mívají zoubky jako perličky – to proto, že sklovina postupem času mineralizuje a sklovina je čím dál více průsvitná. Zuby se také opotřebovávají, na jejich povrchu se vytváří mikroskopické důlky a zářezy, díky čemuž jsou pak náchylnější k usazování pigmentu z potravin. To vše je dáno věkem a genetikou – zubu času zkrátka neuniknete. Můžete s ním však bojovat (nebo se o to alespoň pokusit).

Co s tím? Jezte vhodnou stravu!

Je obecně známé, že káva nebo červené víno barví zuby. Podobných kazičů úsměvu je však více – do stejné kategorie se řadí třeba i červená řepa, borůvky, kari a čaj. Dále se také vyhněte přílišnému množství limetek, citronů a rajčat – jejich kyselá nátura rozleptá sklovinu a odhalí tak žlutý dentin.

Existují ale i potraviny, které vám na cestě za oslňujícím úsměvem pomohou, například jahody, ananas či kokosový olej – všechny obsahují látky a enzymy, které fungují jako přírodní bělidlo zubů

Používejte správné zubní kartáčky a pasty

Zubní kartáček je základním stavebním kamenem úspěchu při péči o chrup. Vyplatí se do něj tedy zainvestovat. Nevybírejte si ty s příliš tvrdými štětinkami, ty by mohly narušit sklovinu a naopak tak přispět ke žloutnutí.

Bělící pasta Marvis

Co se týče zubní pasty, zkuste ty bělící. Obsahují enzymy, které odstraní skvrny od jídla, a mikročástečky, které napomáhají vrácení bílé barvy. Jestli chcete zkusit něco méně tradičního, sáhněte po pastách s obsahem aktivního uhlí, které slouží ke stejnému účelu, jen je jejich složení o něco přírodnější.

Nezapomínejte také na ústní vodu a mezizubní nit – odstraní nečistoty odtud, kam klasický kartáček nedosáhne a dodají zubům ochranné látky, které se bezesporu hodí.

Buďte důslední

S poctivostí nejdál dojdeš – a to platí i u péče o zuby. Když ji budete flákat, můžete na bělejší zuby zapomenout. Říká se, že si zuby stačí čistit dvakrát denně, v tomto případě však platí přímá úměra – čím víc, tím líp. Čistěte si zuby nejlépe po každém jídle (co nejpoctivěji – včetně použití nitě a ústní vody). Když zrovna nemáte při ruce kartáček ani jiné pomocníčky, vypláchněte si ústa přinejmenším čistou vodou – odstraníte tak alespoň část kyselin a kusů jídla. Zkrátka, když se o zuby budete dobře starat a vytrváte, odmění se vám pěknou bílou barvou. A vykouzlí vám úsměv na tváři.

Váš tým Lev Salónů!