Jak rozdělujeme vůně?

Vůně je neviditelnou, ale zároveň důležitou součástí našeho osobního stylu. Má silný vliv na to, jak nás vnímají ostatní lidé a činí nás atraktivnějšími. Dobrý parfém ale může pomoci i se sebevědomím či stresem. I přes všechny tyto benefity ale spousta mužů výběr voňavky podceňuje nebo dokonce vůbec neřeší. Pojďme se tedy podívat na důležité základní informace o parfémech.

Co to vůbec je vůně?

Vůně (nebo taky voňavka) je v podstatě slovo nadřazené ke všem ostatním názvům, které můžete znát třeba z reklam – parfém, toaletní voda, kolínská a další. Obecně se tak označuje směs surových látek extrahovaných z přírodních zdrojů či (dnes častěji) látek syntetických, které jsou poté rozpuštěny v lihu.

Jak už bylo zmíněno, vůně se dělí do několika kategorií. Klíč je jednoduchý – rozdíl je hlavně v procentuálním obsahu alkoholu. Od toho se potom odvíjí i složení vonných látek. Ty nejčastější, se kterými se v obchodech můžete potkat, jsou:

  • Kolínská (Eau de Cologne) – obvykle lehké a svěží vůně s dvou až čtyřprocentním obsahem vonných složek. Krom alkoholu běžně obsahují i vodu. A jen tak pro zajímavost, už jste někdy vyzkoušeli tuhou kolínskou
  • Toaletní voda (Eau de Toilette) – podíl vonných olejů je pět až patnáct procent, zbytek tvoří alkohol. Bývá levnější variantou koncentrovanějších vůní, hodí se tak na každodenní používání.
  • Parfémová voda (Eau de Parfum) – asi nejrozšířenější varianta, obsah vonných složek se pohybuje mezi patnácti a dvaceti procenty.
  • Parfém – nejkoncentrovanější vůně, zároveň tedy také nejintenzivnější. Více jak dvacetiprocentní koncentrace vonných látek zaručuje, že budete vonět dlouho, na kůži vydrží až čtyřiadvacet hodin.

 Obsah vonných esencí

Obsah alkoholu a vonných esencí v jednotlivém zastoupení. 

Výběr a aplikace

Na výběru správné vůně je důležité nenechat se rozhodit názory ostatních. Ten, kdo rozhodne, jakou vůni budete nosit, byste měl být vy. Toto tvrzení je dokonce podloženo několika vědeckými studiemi. Zároveň je to důvod, proč darované voňavky často zůstávají nevyužité. Vyzkoušejte tedy klidně i několik vůní a dřív nebo později najdete tu, která vám bude sedět nejlépe.

Správná aplikace voňavky je stejně důležitá jako její dobrý výběr. Asi každý už potkal někoho, kdo na sebe nastříkal moc parfému – být blízko takového člověka není dvakrát příjemný zážitek. Vy se podobné chybě však můžete vyvarovat dodržováním několika jednoduchých zásad.

Vůni aplikujte na suchou kůži, nejlépe po sprše. Je dobré se zaměřit na teplejší místa těla, tedy hruď, krk, zápěstí nebo ramena; nikdy však na všechny místa naráz. Vyberte si nejprve jedno z nich a postupně, jak budete vůni poznávat, přidejte dvě nebo tři další místa. Pamatujte, že méně je někdy více. Někteří lidé jsou také zvyklí voňavku „vtírat“ do kůže – to také není žádoucí, rozetřením udusíte lehké vonné podtóny. Též se vyhněte aplikaci na oblečení a vlasy, vůně nebude pracovat tak, jak má a ani oblečení, ani vlasům to neprospěje.

Vůně je jeden z našich nejsilnějších smyslů, ač se to na první pohled nezdá. Může vybuzovat silné emoce a má spojitost i se vzpomínkami. Výběr správné voňavky není snadný, jakmile ale najdete svou vyvolenou, věřte, že budete zase o něco šťastnější.

Buď Lev Salónů!