Jak se starat o břitvu

Holení břitvou zažívá v poslední době svou renesanci. Aby taky ne, s pomocí tohoto nástroje dokážete vykouzlit tak hladké oholení, jaké nezvládne snad žádný strojek. Abyste ale dosahovali těch nejlepších výsledků dlouhodobě, je třeba o břitvu správně pečovat.

Při správném zacházení může kvalitní břitva holit klidně i několik generací. Je tedy třeba dodržovat ozkoušená pravidla, díky kterým vám nástroj vydrží.

Čepele břitev bývají vyrobené z kalené oceli. To je materiál pevný, zároveň však velmi křehký. Pozor tedy, ať vám nástroj nevypadává z rukou a zacházejte s ním opatrně, při pádu se může snadno rozbít. Opatrní buďte také s horkou vodou. Břitvu vždy důkladně omyjte, nikdy ji ale nenamáčejte do vody s více než 50 °C. Tato teplota už dokáže břitvu poškodit. Platí, že byste ji měli vystavovat jen tak teplé vodě, v jaké sami dokážete udržet ruku.
Holení břitvou

Obtahování břitvy

Ostří břitvy „roste“ – jeho delikátní okraj se tedy stále mění (což byste ale mohli vidět jen pod mikroskopem). Kvůli tomu se musí břitva „obtahovat“ pomocí speciálního koženého řemene. Ten se uchytí pod tupým úhlem, břitva se přiloží k jeho zadní části a táhne se jí ve směru od těla. Na konci řemene se břitva otočí a postupuje se směrem k tělu. Otočení břitvy je důležitý krok – když ho nedodržíte, čepel se zakulatí a břitvu bude třeba přebrousit.

Koroze

Jedním z největších strašáků všech břitev je koroze. Té byste se měli vyvarovat za každou cenu – především v oblasti ostří dokáže nadělat pěknou paseku. I malý flíček rzi může vyvolat drolení kovu, což spraví jen drastické přebroušení celé čepele. Důležité tedy je břitvu po každém použití důkladně vysušit. Použít můžete papírový ubrousek či toaletní papír. Ani to nezaručí dokonalé vysušení, než tedy břitvu uložíte do pouzdra, nechte ji raději ještě oschnout na vzduchu. Také břitvu neuchovávejte v příliš vlhkém prostředí.

Váš tým Lev Salónů!