Jak si uvázat kravatu II.

Tady trošku přitvrdíme, ale pořád ještě zůstaneme při zemi. V minulém článku jsem vám ukázal nejbrutálnější klasiky, které se objevují na krcích kravaťáků nejčastěji. A sice Four-In-Hand, Windsor Full a Half-Windsor. Pokud máte zájem o tuhle základní trojici, čtěte TADY
Teď se zaměříme na uzly, které jsou ještě poměrně jednoduché ale obecně už méně známé. Jsou to variace uzlů výše zmíněných.

Jak uvázat suk Prince Albert

Nejdřív se pustíme do Prince Alberta, který nemá (logicky) absolutně nic společného s princem Albertem. Tedy alespoň ne s tím od královny Viktorie. Nejspíš to byla přezdívka pro kujóna, který k Four-In-Hand přidal ještě jednu otočku navíc. Je trochu větší než jeho předchůdce a o něco méně symetrický.

Jak uvázat suk Prince Albert

A takhle si můžete prince Alberta uvázat kolem krku. O jednu otočku víc než u Four-In-Hand a spodní uzlík trošku povytáhnout, ať je výrazný.

Jak uvázat suk Kelvin

Dalším vylepšením Four-In-Hand je Kelvin. Ten se jmenuje podle matematika Lorda Kelvina, který tenhle uzel s jistotou nikdy nenosil, opět přece zcela logicky. Zabýval se pouze teorií uzlů. Famózní souvislost… U tohohle uzlu začínáte s kravatou na ruby a přetáčíte dvakrát. Výsledek je úzký ale symetričtější než základ, ze kterého vychází.

Jak uvázat suk Kelvin

U Kelvina se začíná naruby, na to pozor. Kelvin tak akorát vysoký i široký, symetrický. Vhodný spíš pro užší límce.

Jak uvázat suk Pratt Schelby

A na závěr absolutní pecka. Uzel Pratt se jmenuje podle Jerryho Pratta, který ho vymyslel a dokonce i nosil. Ve světě kravat nevídané. Je to dle mých pozorování spíše nástavba Half-Windsoru, kdy začínáte na ruby a vytvoříte o kus symetričtější uzel.

Jak uvázat suk Pratt Schelby

Takhle to vymyslel a nosil mister Pratt. Opět pozor na začátek s vázankou naruby. Úzký, dlouhý a super symetrický. To je Pratt.

Po těchhle zajímavostech se přesuneme na absolutní vrchol kravatového nerdství, a sice ve třetím a posledním pokračování tohoto článku. 

Buď Lev Salónů!