Jak si vybrat klasický holicí strojek

Holící strojek Butterfly chromový černý

V dnešní době vás asi nepřekvapí, že i v případě klasických holících strojků existuje nespočet variant mezi kterými si může každý vybrat tu svou. Pokud jste se rozhodli pro koupi nového strojku pro sebe či někoho blízkého a nechcete na něm zrovna šetřit (to vřele doporučujeme), přečtěte si tento článek a udělejte si ve všem jasno.

Klasický strojek na žiletku

Naprosto klasikou mezi holícími strojky jsou ty na žiletku. Můžeme je rozdělit na několik druhů, podstata však zůstává stejná, do strojku se vloží žiletka, na tvář se nanese pěna či mýdlo na holení a strojek dokonale klouže po tváři. Příprava je u klasického holení důležitá, neboť je celý proces poměrně náchylný k drobným poraněním. Výhodou je však správná hygiena, ekologický provoz a s trochou cviku i dokonalé oholení.

Žiletkové strojky se mezi sebou liší zejména způsobem vkládání žiletky a odhaleností žiletky ve strojku. Na prvním místě rozdělujeme strojky na otevřené a uzavřené. Zatímco v uzavřených je žiletka poměrně schovaná, s otevřeným strojkem musíte být mnohem opatrnější, neboť je v něm žiletka více odhalená, aby oholila i delší vousy.

Mühle R89, holicí strojek

Jakmile budete mít v tomto jasno, je na čase vybrat si mezi rozšroubovatelnou či butterfly hlavicí. Liší se ve způsobu vkládání žiletky. V prvním případě musíte hlavici celou rozšroubovat a vložit novou žiletku, ve druhém pak stačí jen otočit šroubkem a hlavice se sama rozevře jako motýlí křídla. Právě díky tomu nese druhá hlavice své jméno butterfly (motýl). Z holících strojků butterfly doporučujeme například butterfly chromový černý nebo stříbrný. Mezi velmi oblíbené klasické, šroubovací holícíc strojky patří například Parker 65R nebo Mühle R89.

Klasický strojek s moderní hlavicí

Naprostým průkopníkem v kombinacích klasických strojků s moderním twistem je firma Gillette. V současné době nabízí na trhu dvě alternativy moderních hlavic – Mach 3 a Fusion.

Z všudypřítomných reklam už jste si jistě stačili poslechnout, jak tyto hlavice nabízejí to nejdokonalejší oholení, perfektní hygienu a nepopiratelnou praktičnost. Zatímco kvalita oholení i hygiena zůstávají otázkou, pod praktičnost a jednoduchost se podepisujeme také. Pro bezpečné oholená si často vystačíte jen s vodou a vše jde opravdu snadno a rychle. Kvalita oholení se však nějak neliší od klasického strojku, nehledě na to, že v těchto hlavicích často zůstávají zbytky vousů a pěny, což nějaké vyšší hygieničnosti určitě nepřispívá. Hlavice jsou navíc výrazně dražší než klasické žiletky a je potřeba je měnit již po pár oholeních. Což mimo vaši peněženku neprospívá ani životnímu prostředí.
Holící strojky Gillette

Alternativa? Shavetta či břitva

Pokud byste snad dostali chuť pátrat i po vzdálenějších alternativách, nabízí se určitě tradiční holičské nástroje jako shavetta či břitva. Svou oblibu získávají zejména v tradičních barbershopech a pomalu se dostávají i do běžných domácností. Více si o nich přečtěte v našich článcích: Rozdíl mezi shavettou a břitvou nebo Jak se holit shavettou.

Buď Lev Salónů!