Proč se při holení vždy pořežu?

Pokud patříš mezi nás, zastánce klasického mokrého holení, určitě znáš ten nepříjemný pocit poraněné nebo podrážděné tváře. Nezoufej! Máme pro tebe spoustu rad a triků, jak si nezkazit ráno přikládáním kapesníků všude po obličeji.

5 základních rad, jak se nepořezat při holení 

1. Vyber si ty správné žiletky 

Astra Platinum žiletky

Žiletka je na seznamu potřeb na holení poměrně malá a nenákladná položka, v případě dobrého oholení však hraje hlavní roli! Nejenže najdeš na trhu spoustu různých druhů, z nichž je nejméně polovina nekvalitní, ale navíc bývá koupě té správné žiletky dosti individuální. Preference se obvykle odvíjejí od typu vousů či pokožky, níže najdeš pár tipů na oblíbené značky a modely. Neboj se tedy experimentovat a zkoušet, jednou to prostě klapne. A dobrá zpráva: když přijde ta pravá, bude to láska na první oholení. Doporučujeme žiletky Astra Superior Stainless nebo Derby Premium Double Edge. Jedny z nejostřejších žiletek na trhu jsou ale Feather Hi-Stainless žiletky.

2. Používej ostrý nástroj

Tupým ostřím se ještě nikdo v historii dobře neoholil. Žiletka nebo břitva musí být vždy dokonale ostrá, jinak je vlastně nemožné se nepořezat či nepodráždit. Žiletku je třeba pravidelně vyměňovat, interval je opět poměrně individuální, ale pohybuje se zhruba od 2 do 10 oholení. Pokud mluvíme o břitvě, její broušení o řemen je kapitola sama o sobě. Závěr je však jasný: čím ostřejší, tím lepší!

3. Používej kvalitní kosmetiku na holení

Proraso Sensitive mýdlo pro citlivou pokožku 150 ml

Opět se dostáváme k tomu, že zkoušet se holit jen tak vodou prostě nefunguje. Trh přípravků na holení je dnes dostatečně nasycen na to, aby si každý vybral svůj produkt. Naše doporučení směřuje jasně ke klasickému mýdlu na holení. Není to ani tak o tom, že by lépe fungovalo, ale rituál rozmíchávání mýdla v misce je zkrátka poezií holení, nehledě na to, že jde o nejekologičtější variantu. Vyzkoušet však můžeš i moderní krémy a gely na holení, které slibují zejména praktičnost a pohodlí. No a pěna na holení je zkrátka klasika, která asi nikdy neomrzí, při jejím výběru však nehleďte tolik na cenu, je třeba, aby opravdu pěnila, byla hladká a nevysušovala. Za nás doporučujeme Proraso Sensitive mýdlo pro citlivou pokožku 150 ml. Dále můžete vyzkoušet například Kent mýdlo na holení, kvalitní Hey Joe transparentní gel na holení a z pěn například Proraso Classic pěna na holení.

4. Svoji tvář hydratuj

Před holením či po holení, vždy je dobré na obličej něco „naplácat“. Tvoje pokožka bude pružnější a méně náchylná k pořezání. Navíc po ní bude žiletka či břitva lépe klouzat. Vybírat můžeš z nejrůznějších krémů, olejů a balzámů, ideálně vybírej z produktů určených přímo na přípravu před holením.

5. Trénuj

Posledním důvodem toho, že se občas při holení pořežeš může být jen nedostatek cviku. Zvlášť specifické je pak holení shavettou či břitvou, které si člověk musí opravdu natrénovat. Pokud se ti nedaří, nevzdávej to a zkoušej dál. Minimálně ze začátku však doporučujeme zkusit holící strojek, který je pro každodenní používání o něco přátelštější.

A co dělat, když jsem se při holené pořezal? Máme pro tebe 3 jednoduché triky!

Kamenec tyčinka "Zastavovač" (7g)

Občas se prostě nezadaří a na obličeji nám zůstane pár bolestných vzpomínek na právě dokončené holení. To však není prostor pro zoufalství, ani pro zběsilé přikládání kapesníků na tvář. Existují lepší triky jak snadno a rychle krvácení zastavit, tak neváhej a čti dál!

1. Kamenec

Kamenec neboli dvojná sůl kyseliny sírové je malý zázrak, který nejlépe vyřeší tento nemalý problém. Má neuvěřitelné vlastnosti pokožku stahovat, desinfikovat a příjemně zchladit a zklidnit. Jedná se o stoprocentně přírodní látku, takže se nemusíš bát žádné alergické reakce. Navíc tu s tebou bude navždy, nebo alespoň dokud ho neztratíš či nerozbiješ.

Sehnat se dá v podobě klasického bločku, případně i v modernější verzi tyčinky či malých sirek. Nejde o žádnou velkou investici a výběr je opravdu velký.

2. Zásyp

Nestárnoucí klasika, kterou si mnozí z nás pamatují jako první záchranu při odření kolene či lokte. Prodává se nejčastěji v lékárnách, kde se dá pořídit pod názvem – zásyp na rány. Jeho cena je ještě nižší než v případě kamence, na rozdíl od něj ho však dříve či později spotřebujete.

3. Řapík lékařský

Pokud jsi fanoušek DIY receptů a zároveň eko-smýšleč, tohle je recept pro tebe. Řapík lékařský podporuje hojení ran, je protizánětlivý a pomáhá zastavit krvácení. Stačí jen dvě polévkové lžíce usušené řapíkové natě zalít 200 ml horké vody, dvacet minut nechat luhovat a na závěr scedit. Pomocí bavlněného obkladu nebo gázy můžeš zázračný roztok přikládat na poranění a zbytek uschovat do ledničky.

V případě větších poranění a jizev pomůže už jedině odborná péče a nějaký silnější kalibr, jako HemaGel. Stát se to může, ale určitě by to neměla být součást každého ranního rituálu. Je-li to tvůj případ, možná to bude chtít zvolit jiný nástroj nebo techniku. V případě, že sháníš třeba nový strojek, určitě mrkni na náš článek – Jak si vybrat klasický holící strojek. 

Váš tým Lev Salónů.